V Hradci Králové začala venkovní výstava fotografií ČTK ke vstupu ČR do EU

foto Putovní venkovní výstava fotografií ČTK ke 20.výročí vstupu Česka do Evropské unie, 23. dubna 2024, Hradec Králové. Na 18 panelech je k vidění 107 fotografií.

Hradec Králové - V Hradci Králové na náměstí 28. října dnes začala putovní venkovní výstava fotografií ke 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Na 18 oboustranných panelech je k vidění 107 fotografií, které představují klíčové okamžiky spojené se vstupem Česka do EU. Výstavu připravila Česká tisková kancelář a Hradec Králové je prvním městem, kde se expozice představila.

Fotogalerie

Fotografie mapují dění před vstupem Česka do EU, rozšíření unie v roce 2004 i události spojené s předsednictvím České republiky unii letech 2009 a 2022. Zachycují i projekty financované z fondů EU, ale také fenomény a mýty spojené s členstvím v unii. Připomínají třeba i konec názvů tuzemský rum a pomazánkové máslo u potravinářských výrobků, které bylo nutné přejmenovat. Část fotografií mapuje evropské projekty daného regionu.

"Většina fotografií pochází z produkce fotoreportérů ČTK, jsou ale využity i další zdroje dostupné ve společné Fotobance ČTK/Profimedia," řekla šéfredaktorka zpravodajství ČTK Radka Matesová Marková.

Podle hradecké primátorky Pavlíny Springerové (Hradecký demokratický klub) je nutné si výročí vstupu do EU připomínat a oslavovat. "Máme tu (díky vstupu do EU) mnoho skvělých projektů, ale máme tu i pocit sounáležitosti, který nás propojuje s evropskou komunitou a společenstvím," řekla ČTK primátorka. U Hradce Králové výstava mimo jiné připomíná unijními penězi podpořenou rekonstrukci zchátralých Vrbenského kasáren.

V Hradci Králové bude výstava do 19. května, pak ji tvůrci přestěhují do Kutné Hory, kde bude k vidění od 21. května do 20. června. Již od 1. května bude druhá výstavní sada vystavena v Jindřichově Hradci, a to do 31. května. Další zastávky výstavy jsou v jednání.

O členství ČR v EU připravila ČTK v minulosti dvě fotografické výstavy. První u příležitosti desátého výročí vstupu do unie. V roce 2022 ČTK společně s Úřadem vlády ČR v rámci doprovodného programu českého předsednictví uspořádala putovní výstavu Dospěli jsme v EU k 18. výročí členství.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď