První let vesmírné lodi Starliner s posádkou byl odložen kvůli technické závadě

foto Ilustrační foto - Vesmírná loď Starliner s nosnou raketou Atlas V připravená na mysu Canaveral ke startu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required.

Kennedyho vesmírné středisko (USA) - Řídící středisko dnes kvůli technické závadě na nosné raketě Atlas V odložilo první let vesmírné lodi Starliner společnosti Boeing se dvěma americkými astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), oznámily tiskové agentury. Odpočítávání ke dlouho očekávanému startu se zastavilo dvě hodiny před plánovaným vzletem z floridského mysu Canaveral. Další příležitost pro start se naskytne v pátek.

Fotogalerie

Příprava na start byla podle agentury AP zastavena v okamžiku, kdy se astronauti - 61letý velitel Barry "Butch" Wilmore a 58letá pilotka Sunita Williamsová - připoutávali ke křeslům ve vesmírné lodi. Následně jim technici pomohli bezpečně vystoupit z modulu a odvezli je v dodávce pryč ze startovací rampy směrem ke komplexu, kde budou čekat na další let.

Závada se vyskytla na ventilu na horním stupni nosné rakety Atlas V, která měla vynést vesmírnou loď na oběžnou dráhu, uvedl výrobce rakety, společný podnik Boeingu a Lockheed Martin United Launch Alliance (ULA). "Prioritou NASA je bezpečnost," okamžitě zareagoval šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson. Šéf ULA Tory Bruno uvedl, že ventil kontrolující tlak paliva slyšitelně "bzučel". Stejného zvuku si technici všimli i při předchozích misích bez posádky, v souladu s přísnějšími pravidly pro let astronautů ale tentokrát řídící středisko let odložilo.

Příležitost pro další start byla podle agentury Reuters stanovena na dnešní a čtvrteční večer, nakonec se nový pokus ale uskuteční nejdříve v pátek večer místního času, tedy v noci z pátku na sobotu SELČ.

Mise, jejíž náklady za roky vývoje a po dlouholetých odkladech testovacích letů překročily stanovený rozpočet o více než miliardu dolarů, je předstupněm pro schválení kosmického plavidla pro pravidelné komerční lety. Boeing, který se v sektoru letecké dopravy potýká s četnými krizemi, se se Starlinerem pokouší konkurovat společnosti SpaceX a jejímu modulu Crew Dragon. Ten je od roku 2020 jediným prostředkem, jak dostat astronauty NASA z amerického území na oběžnou dráhu.

Při prvním testovacím letu bez posádky v roce 2019 se nepodařilo Starliner vynést na správnou oběžnou dráhu, a tak ani nezakotvil u ISS. Později musel výrobce řešit potíže s padáky, zpomalujícími přistání lodi.

NASA se snaží vytvořit široké portfolio soukromých společností, které pro něj budou vynášet astronauty do vesmíru. Komerční plavidla posádky dopraví nejen na ISS, ale do budoucna i v rámci programu Artemis na Měsíc a nakonec podle nejambicióznějších plánu i na Mars.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď