Středočeští hasiči kvůli bouřce vyjížděli ke spadlým stromům a čerpali vodu

foto Hasiči po dešti zprůchodňovali ucpávající se propusti na 57. kilometru dálnice D1 u Soutic, 6. května 2024, Benešovsko.

Soutice (Benešovsko) - Hasičům ve středních Čechách kvůli pondělní bouřce přibylo výjezdů. Celkově vyjeli k 35 zásahům. V 16 případech šlo o technickou pomoc, při níž odstraňovali stromy, čerpali vodu nebo zprůchodňovali ucpávající se propusti, jako například u Soutic na Benešovsku na dálnici D1. Krajští hasiči o tom dnes ráno informovali na síti X.

"V sedmi případech jsme řešili dopravní nehody, většinou v oblastech, kde zrovna hustě pršelo," uvedli hasiči. Stejný trend podle nich pokračoval i dnes ráno. Například na dálnici D7 zasahovali u dopravní nehody tří osobních automobilů.

D1 u Soutic v pondělí večer zaplavilo bahno z polí. Na 57. kilometru ve směru na Brno musela auta jezdit odstavným pruhem. "Omezení provozu na D1 bylo způsobeno kombinací silného krupobití a deště, který vyvolal splach hlíny a nečistot z polí na dálnici, v důsledku čehož došlo k ucpání odvodňovacích zařízení kroupami, blátem a splavenými nečistotami," sdělila ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová.

Odmítla zároveň, že by odvodnění po nedávné rekonstrukci D1 mělo nedostatečnou kapacitu. "Bylo navrženo v souladu s platnými normami a pro odvodnění srážkové vody z dálnice je kapacita vyhovující a dostatečná. Včerejší (pondělní) stav byl způsoben vodou, která přitekla z přilehlých polí," dodala. Úklid dálnice podle ní skončil zhruba hodinu po půlnoci.

Hasiči v pondělí večer zasahovali také v Kondraci na Benešovsku, kde se voda dostala z ulice do jednoho z domů. V Hradišťku u Sedlčan na Příbramsku odstraňovali spadlý strom a v Trhovém Štěpánově na Benešovsku vyjížděli k rozvodněnému potoku. "Pod mostem se zachytily větve, takže se tam začala hromadit voda a hrozilo, že vyteče k hotelu," řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Jan Sýkora.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď